recent posts

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Από φύτρες φασολιών το Ε.coli



e_coliΟι φύτρες φασολιών που προέρχονταν από αγρόκτημα στη βόρεια Γερμανία εντοπίσθηκαν ως η πιθανότερη πηγή της μόλυνσης από το θανατηφόρο βακτήριο E.coli που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 22 ανθρώπους.


Η φάρμα βρίσκεται στην Κάτω Σαξονία, στην περιοχή του Ιλζεν, νότια του Αμβούργου και παράγει φύτρες οσπρίων και λαχανικών που χρησιμοπούνται στις σαλάτες.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων, οι γερμανικές αρχές έκλεισαν τη φάρμα και συμβούλευσαν τους Γερμανούς να μην καταναλώνουν φύτρες φασολιών.

Η Γερμανία θα πρέπει να εκδώσει προσεχώς προειδοποίηση μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος συναγερμού σχετικά με τις υποψίες για τα φύτρα ως πιθανών φορέων του εν λόγω βακτηρίου E.coli, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξάλλου, έκτακτη σύνοδος των ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας και Διατροφικής Ασφάλειας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο Λουξεμβούργο με θέμα το φονικό βακτήριο Ε.coli και τις επιπτώσεις του στους παραγωγούς λαχανικών, δήλωσε σήμερα η ουγγρική προεδρία της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο FoodSafety.gov για την ασφάλεια των τροφίμων, στοιχεία από αμερικανικές υπηρεσίες δείχνουν ότι έχουν υπάρξει τουλάχιστον 30 περιπτώσεις μολύνσεων από την κατανάλωση τροφίμων που συνδέονται με διάφορα είδη ωμών ή ελαφρώς μαγειρεμένων φυτρών. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για μολύνσεις από Salmonella ή E.coli.

Στην Ιαπωνία, τουλάχιστον 11 άνθρωποι πέθαναν στο 1996 από μόλυνση που προήλθε από την κατανάλωση φυτρών ραπανιών.

Μετά τη διακοπή της λειτουργίας της φάρμας στην Κάτω Σαξονία, γερμανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους μήπως το εν λόγω αγρόκτημα δεν είναι η μοναδική εστία της μόλυνσης, ενώ ο Γκερτ Λίντεμαν δήλωσε ότι είναι πιθανόν τα μολυσμένα προϊόντα να έχουν περάσει σε πολλά είδη διατροφής.

πηγη

North-Hellas

Δυναμικές ειδήσεις