recent posts

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ αστο καλυτερα !!!







Στον αέρα είναι δεκάδες χιλιάδες αγρότες που καλλιεργούν ενεργειακά φυτά για την παραγωγή βιοντίζελ καυσίμων -το "ελληνικό πετρέλαιο"- καθώς και οι ελληνικές εταιρείες παραγωγής βιοκαυσίμων.

Κι αυτό γιατί είναι "όμηροι" αποφάσεων των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος-Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομικών, βάσει των οποίων έμειναν φέτος στα αζήτητα 30.000 κυβικά μέτρα και άνοιξε ο δρόμος για υπέρμετρες εισαγωγές, παρά το ότι το ελληνικό είναι φθηνότερο.


Να σημειωθεί ότι το όλο θέμα έχει να κάνει με μια αγορά 210 εκατ. ευρώ τον χρόνο, που στις σημερινές συνθήκες μπορεί να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα σε χιλιάδες αγρότες. Οπως υπογραμμίστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη από εκπροσώπους του κλάδου, οι 16 εταιρείες που παράγουν βιοντίζελ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς έχουν σταματήσει την παραγωγή από τις αρχές Μαϊου.

Η αιτία
Η αιτία έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω του ΥΠΕΚΑ, στηριζόμενος σε ένα μη τεκμηριωμένο σύστημα αξιολόγησης, όπως ισχυρίζονται οι εταιρείες, αναγνώρισε μικρότερο αριθμό στρεμμάτων γης στους καλλιεργητές και κατ΄ επέκταση στις ελληνικές επιχειρήσεις βιοντίζελ, μειώνοντας την ποσόστωσή τους. 

Ετσι το αποτέλεσμα είναι να μην καλύπτεται η προβλεπόμενη ποσόστωση της ελληνικής παραγωγής.
Από την άλλη αυτό οδήγησε στην ενίσχυση των ξένων εταιρειών παραγωγής βιοντίζελ και των εταιρειών εισαγωγής, οι οποίες μάλιστα διαθέτουν το προϊόν τους στην Ελλάδα πιο ακριβά. Ετσι οι εισαγωγικές εταιρείες εμφανίζονται να έχουν αυξήσει τις πωλήσεις τους κατά 42%, ενώ οι ελληνικές κατέγραψαν μείωση 20-30%. Συνολικά 300.000 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών ενεργειακών φυτών έμειναν εκτός ποσόστωσης.
πηγη Εθνος.

North-Hellas

Δυναμικές ειδήσεις