Για τα μυστικά της στέβιας, του φυτού που θεωρείται η «ζάχαρη του 21ου αιώνα», θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν, όσοι παρευρεθούν Πέμπτη 26 Μαΐου 2011 στην ημερίδα που διοργανώνει ο ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα» Θεσσαλονίκης στον Δήμο Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης. Η ημερίδα θα περιλαμβάνει πληροφορίες για την καλλιέργεια, την μεταποίηση, και βέβαια τις ευεργετικές ιδιότητες και χρήσεις της στέβιας. Στην Ελλάδα η στέβια καλλιεργήθηκε...
...για πρώτη φορά το 2005 από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για ερευνητικούς σκοπούς.
Διοργάνωση: ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ» Θεσσαλονίκης
Συνδιοργανωτής: Δήμος Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης
Είσοδος Ελεύθερη
Το πρόγραμμα της ημερίδας
19.30 Προσέλευση – Εγγραφές.
19.40- 19.50 Χαιρετισμός Δήμαρχου Χαλκηδόνας. Η χρησιμότητα της ημερίδας και της επιδεικτικής καλλιέργειας της Στέβιας για την αγροτική ανάπτυξη.
19.50 - 20.00 κ. Δογάνης Κυριάκος, Διευθυντής ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα» Στέβια: Μια δυναμική εναλλακτική καλλιέργεια. Η Σύγκριση της Στέβιας με άλλες καλλιέργειες.
20.00- 21.00 Καπόγλου Παύλος, γεωπόνος -συγγραφέας βιβλίου « Στέβια- γλυκιά, αλλά αθώα. Η επιχειρηματική καλλιέργεια της.
Α) Το φυτό στέβια. Η Βοτανική ταξινόμηση και οι Ποικιλίες της Στέβιας. Οι κλιματικές και εδαφικές απαιτήσεις της Στέβιας. Η κλιματική προσαρμοστικότητα και η διάδοση της Στέβιας. Η προσαρμοστικότητα και η ευδοκίμηση της στην Ελλάδα.
Β) Ευεργετικές ιδιότητες και χρησιμότητα στέβιας. Οι ευεργετικές ιδιότητες της Στέβιας για την υγεία ανθρώπου. Οι χρήσεις της Στέβιας στη διατροφή του ανθρώπου.
Γ) Η καλλιέργεια και μεταποίηση της στέβιας. Σπορά-μεταφύτευση-Συλλογή- αποθήκευση. Οικονομικά αποτελέσματα καλλιέργειας της Στέβιας. Μεταποίηση Στέβιας για παραγωγή Στεβιοζάχαρης.
Δ) Η εμπορική σημασία της στέβιας. Η εμπορική σημασία και η προοπτική της Στέβιας. Η Στέβια στην παγκόσμια αγορά των γλυκαντικών. Η συμβολή της Στέβιας στην αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας.
21.00 Ερωτήσεις ακροατηρίου και Απαντήσεις Εισηγητή
21.30 Λήξη Ημερίδας.
ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα» Θεσσαλονίκης
πηγη: karatzova.com