recent posts

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία στη Νάουσα

ΗΜΑΘΙΑ

16-05-2011-333Οι κεντρικές εκδηλώσεις τιμής για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής στη Νάουσα. Οι εκδηλώσεις για την τραγική επέτειο, που διοργανώνει η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας, ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα και θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Κυριακή. Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, όπου τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Στ. Πουλτίδης. Στη συνέχεια, αρκετά μέλη της Ευξείνου Λέσχης έφθασαν με πορεία, γύρω στις 11 π.μ., στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στο δημοτικό πάρκο της Νάουσας.
Εκεί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα 353.000 θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού και κατατέθηκαν στεφάνια από τον Δήμαρχο Νάουσας κ. Τάσο Καραμπατζό, τον υποδιοικητή της Β΄ Μ.Κ. Δ κ. Π. Δεμοιράκο, τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νάουσας κ. Ν. Παλαμούτη, τον πρόεδρο της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Ν. Ημαθίας και τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας κ. Θ. Τεληγιαννίδη.
16-05-2011-3Παραβρέθηκαν, επίσης, ο Βουλευτής κ. Άγ. Τόλκας, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Μ. Καρύδα, Δ. Ιτσκάρα, Εμ. Βαδόλας και Π. Αδαμίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κ. Καλαϊτζίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ί. Ιωσηφίδου, Β. Γώγος, Γ. Φουντούλης, Θ. Τεληγιανίδης, Π. Τσαγκαλίδου, ο διοικητής της αστυνομικής υποδιεύθυνσης Νάουσας κ. Ηλ. Βόλος κ.ά.  
Ακολούθησε δεξίωση στο δημοτικό περίπτερο «Κιόσκι», με κεντρικό ομιλητή τον γνωστό ιστορικό, φιλόλογο και συγγραφέα κ. Σαράντο Καργάκο. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής κ. Τόλκας και ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης κ. Τεληγιαννίδης.
16-05-2011-33Ο κ. Τόλκας έκανε λόγο για «μέρα μνήμης και τιμής αλλά και μέρα αφύπνισης», σημειώνοντας ότι σήμερα πρέπει να θέσει η Ελλάδα και την αναγνώριση της Γενοκτονίας σαν προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Ο κ. Τεληγιαννίδης αναφέρθηκε στο τραγικό τέλος που βρήκαν τα θύματα της Γενοκτονίας, αρνούμενα να προδώσουν τα ιδεώδη του ελληνισμού και της ορθοδοξίας.
Τον ομιλητή προλόγισε ο φιλόλογος π. διευθυντής του 1ου Λυκείου Νάουσας κ. Χαρ. Κουταλακίδης, αναφερόμενος στην πορεία του στην εκπαίδευση και τη δημοσιογραφία και στο συγγραφικό του έργο.
Οι πρόσφυγες ήταν η ατμομηχανή προόδου της σύγχρονης Ελλάδας                   
16-05-2011-3333Ο κ. Καργάκος ανέπτυξε το θέμα «Προσφυγιά - Από το Δράμα στο Θαύμα», αναλύοντας την καθοριστική συμβολή του προσφυγικού στοιχείου στην ανάπτυξη της μεταπολεμικής Ελλάδας. Μιλώντας για τους 1,5 εκ. πρόσφυγες από την Μ. Ασία και τον Πόντο, είπε ότι κατάφεραν να προκόψουν στην Ελλάδα, μετατρέποντας την τραγωδία σε δημιουργία. «Οι άνθρωποι αυτοί έκαναν το δράμα μεγάλο θαύμα», τόνισε. Και πρόσθεσε: «Το προσφυγικό στοιχείο έγινε η βασικότερη δύναμη προόδου στην περιοχή που εγκαταστάθηκε και στην Ελλάδα γενικότερα. Ο προσφυγικός κόσμος υπήρξε η ατμομηχανή της προόδου της σύγχρονης Ελλάδας». Επεσήμανε, επίσης, ότι «Με την άφιξη των προσφύγων η Ελλάδα άρχισε να γίνεται Ευρώπη (με την έννοια της Ευρώπης του Γκαίτε και όχι τη σημερινή του Γκαίμπελς, διευκρίνισε)».
Ο κ. Καργάκος τόνισε ότι το προσφυγικό στοιχείο συνέβαλε καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. «Μέσα σε μια δεκαετία μετέτρεψαν την Ελλάδα σε Ελντοράντο και κυρίως θωράκισαν αμυντικά την Βόρεια Ελλάδα», είπε. Και πρόσθεσε ότι η άφιξη των προσφύγων έλυσε, ως ένα βαθμό, το πρόβλημα έλλειψης ανδρικού πληθυσμού που αντιμετώπιζε η νότια Ελλάδα λόγω των συνεχών πολέμων, ενώ επεσήμανε ότι οι πρόσφυγες έφεραν στην Ελλάδα ένα προοδευτικό κοινωνικό πνεύμα, αλά και το πνεύμα του συνεργατισμού. «Το προσφυγικό πρόβλημα ήταν το μέγιστο πρόβλημα της μεταπολεμικής Ελλάδας, αλλά έδωσε λύσεις σε αναρίθμητα άλλα προβλήματα», τόνισε ο ομιλητής.
16-05-2011-33333Εξηγώντας, είπε ότι οι πρόσφυγες δημιούργησαν μια σφριγώσα βιομηχανία-βιοτεχνία, έδωσαν άφθονα και φθηνά εργατικά χέρια, έφεραν ένα αξιόλογο επιχειρηματικό κεφάλαιο με κορυφαίους επιχειρηματίες και εμπόρους που έδωσαν οικονομική άνθηση στη χώρα μας. Ακόμη, έφεραν σημαντικό πνευματικό και καλλιτεχνικό κεφάλαιο, με μουσικούς και καλλιτέχνες που αιματοδότησαν την αναιμική καλλιτεχνική ζωή της τότε Ελλάδας, ενώ συνέβαλαν καθοριστικά και στην ανάπτυξη του αθλητισμού. 
Ο κ. Καργάκος τόνισε ακόμη ότι οι «αλησμόνητες πατρίδες» δεν είναι «χαμένες πατρίδες», όπως κάποιοι βιάστηκαν να τις χαρακτηρίσουν, σημειώνοντας ότι δεν είναι ουτοπία η – ειρηνική - επιστροφή των προσφύγων σ’ αυτές.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τιμήθηκε ο νεαρός Νίκος Βαρβέρης για τη διάκρισή του στον Β΄ πανελλήνιο διαγωνισμό για την Ιστορία του Πόντου. Ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης του επέδωσε αναμνηστικό – ασημένιο νόμισμα-αντίγραφο νομίσματος της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών της Τραπεζούντας.
πηγη: maknews.gr

North-Hellas

Δυναμικές ειδήσεις